Çin, Hint askerlerinin sınır çatışmasında kontrol hattını ihlal ettiğini söyledi
Çin, Hindistan ile tartışmalı sınır bölgesindeki Himalayalar’daki çatışmanın, Hint birliklerinin Fiili Kontrol Hattını (LOC) ihlal etmesinden kaynaklandığını iddia etti.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Long Shaohua, yaptığı açıklamada, sınır hattını ihlal ederek rutin devriye görevi yapan Çinli askerlere 9 Aralık’ta Hint askerlerinin Doncang bölgesine müdahale ettiğini söyledi.
Karşılaşmanın ardından tarafların bölgelerine çekildiğini kaydeden Sözcü Long, Hindistan’ı askeri birliklerini kontrol etmeye ve sınır bölgelerinde barışı sağlamaya davet etti.
Hint basınında yer alan haberde, iki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı’nda 9 Aralık’ta çatışma çıktığı ve her iki tarafın birliklerinde yaralı olduğu bildirildi.
Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları ile çevrili belirsiz sınır çizgisi, ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden oluyor. Akarsuları, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik araziyi savunurken, Yeni Delhi, Aksay-Çin yaylalarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik arazinin Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, aralarındaki egemenlik ihtilaflarını uzun yıllardır çözememiştir.
15 Haziran 2020’de sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde Hintli ve Çinli askerler arasında çıkan çatışmada 20 Hintli asker şehit oldu. Çin ayrıca çatışmada 4 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.
Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sınırda teyakkuza geçti, Hindistan karadan havaya füze savunma sistemi konuşlandırdı ve Çin obüs ve tankları konuşlandırdı.
Bu gerilim, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoyundaki “savaş” söylemleriyle daha da arttı.
İki ülkenin askeri heyetlerinin ortasında, sonunda gerilimi azaltmak amacıyla müzakerelere başlandı. Görüşmelerin ardından sınır bölgesindeki birliklerin koordineli ve planlı bir şekilde geri çekilmesi kararlaştırıldı.
İki ülke askerlerinin sürtüşmeye neden olan tüm sınır bölgelerinde sınırlarına döndüğü geri çekilme sürecinin 14 Eylül’de tamamlandığı açıklandı.
Yeni çatışma, sınır bölgesindeki gerginliğin devam ettiğini gösteriyor.