Ekonomi

Emtia piyasasında durgunluk endişeleri ağırlık kazanırken, değerli metaller yükseldi

Durgunluk, geçen hafta emtia piyasasında satış baskısını artırırken, güvenli liman arayışı pahalı metalin fiyatını desteklemeye devam etti.

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve ekonomik aktivitedeki hareketlilik emtia piyasasına yansıdı. Varlık fiyatları, dünya genelinde ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve yükselen petrol fiyatlarının enflasyonla mücadele çabasını engelleyebileceği endişesiyle yön bulmakta zorlandı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı “şahin” adımlar yavaş da olsa ülke ekonomisinde etkisini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilerde istihdam piyasasındaki yavaşlama işaretleri yoğunlaşırken, bu durum piyasalarda ABD ekonomisinin resesyona girebileceği yönündeki endişeleri güçlendirdi.

Uzun bir süredir enflasyon ve resesyon endişelerinin ortasında kalan yatırımcılar, resesyon riskinin öne çıkmaya başlamasıyla görece riskli varlıklara daha az ilgi gösteriyor.

ABD’de tarım dışı istihdam 236 bine gerilerken, 1 Nisan ile biten haftada ilk kez işsizlik başvurusu yapanların sayısı beklentileri aşarak 228 bine yükseldi.

ABD’de Şubat ayında açıklanan fabrika siparişleri verilerinin varsayımların üzerinde düşmesi de resesyon dalgalanmalarını artırdı.

Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi Mart ayında 46,3 ile piyasa beklentilerinin altında kalırken, imalat sanayiindeki daralmanın devam etmesi durgunluk endişelerini artıran bir diğer unsur oldu.

Enflasyon ve resesyon endişelerinin ortasında kalan yatırımcılar, resesyon tehlikesinin ortaya çıkmaya başlamasıyla güvenli liman arayışlarına girdi ve bu durum tahvil talebini de destekledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçtiğimiz hafta yüzde 3,26 ile Eylül 2022’den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra haftayı yüzde 3,41’den yaklaşık 7 baz puan düşüşle tamamladı.

Bu gelişmelerle birlikte Fed’in önümüzdeki ay atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler güçlü seyrini sürdürdü.

Analistler, ABD’de bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların ilgi odağında olduğunu söyledi.

Altın onsu 2.032 dolarla 9 Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test ediyor

Geçen hafta artan belirsizlikle birlikte güvenli liman arayışı pahalı metalin fiyatını desteklemeye devam etti.

2.032 dolarla 9 Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test eden ons altın, haftayı yüzde 1,9 artışla tamamladı.

25.136 dolarla gümüş yüzde 3,6, platin yüzde 1,7 ve paladyum yüzde 0,8 ile Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviye.

Analistler, ABD’de artan resesyon endişelerinin Fed’in “şahin” adımlarını sonlandırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdiğine dikkat çekerken, bu durumun altının ons fiyatını desteklediğine değindi. Zayıf ekonomik verilerle birlikte doların zayıflaması da altını destekledi.

Enerji emtialarında karma kurs

Enerji emtiaları geçen hafta karışık bir seyir sergiledi.

Brent petrol yüzde 6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yüzde 9,3 değer kaybetti.

Brent petrol fiyatlarındaki yükselişte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi üyesi ülkelerin üretim kısma kararı sonrasında artan arz endişeleri etkili oldu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, OPEC+ kümesinde 23 ülke olduğuna dikkat çekerek, diğer ülkelerin de gerekli gördükleri takdirde isteyerek petrol üretimlerini kısma kararı alabileceklerini belirtti.

Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığı Çin’de beklenen talep toparlanması dikkate alındığında arz daralmasına ilişkin endişeler artıyor.

OPEC ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna üye ülkelerin yeni üretim kesintisi kararının kısa vadede petrol fiyatlarının varil başına 10 dolar artmasına neden olacağı tahmin ediliyor. yaz aylarına kadar 110 dolar seviyelerine kadar çıkabilir.

ABD ham petrol stoklarındaki düşüş tahmini Brent petrolünü de olumlu etkiledi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, talebin toparlanma beklentisiyle Asyalı petrol tüketicileri için ham petrol fiyatını üçüncü ayda artırdı.

Analistler, OPEC ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan 9 OPEC+ küme üyesi ülkenin “sürpriz” üretim kısıntısı saldırısının ardından gelen bu adımın, ABD’de talepte beklenen toparlanma dikkate alındığında arz daralması endişelerinin giderek artmasına neden olduğunu söylüyor. bölge.

Geçen hafta doğalgaz fiyatları, ısınma talebinin azalması ve üretimin artması nedeniyle düştü. Analistler, ABD’de elektrik üretimindeki düşüşün de doğal gaz talebindeki düşüşün bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Baz metallerde talep endişeleri öne çıkıyor

Ekonomik aktivitedeki yavaşlama, ana metallere yönelik talep endişelerini de artırdı. Çin’de araba talebinin düşmesiyle baz metaller geçen hafta düştü.

Tezgah üstü piyasada geçen hafta bakır yüzde 1,3, kurşun yüzde 1,3, alüminyum yüzde 2,9, nikel yüzde 1,7 ve çinko yüzde 4,5 değer kaybetti.

Çin’de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin 50’ye gerilemesi ile bakır fiyatları geriledi.

Tarımsal emtialarda durgunluk endişesi

Durgunluk endişeleri tarımsal emtiaları da olumsuz etkiledi.

Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 2,4, mısır yüzde 2,6, soya fasulyesi yüzde 0,8 ve pirinç yüzde 4,5 değer kaybetti.

Kıtalararası Borsa’da (ICE) Ekim 2016’dan bu yana en yüksek seviyeyi 0,2324 $ ile test eden şeker yüzde 4,3 ve kahve yüzde 8,1 artarken, pamuk yüzde 2,1 ve kakao yüzde 2,4 düştü.

Talep endişeleri pamuğa da yansıdı.

Batı Afrika’da kakao kalitesine ilişkin endişeler nedeniyle kakao fiyatları düşerken, ABD liman depolarındaki kakao stoklarının artması da fiyatları aşağı yönlü etkiledi.

ABD merkezli ticaret kuruluşu National Confectionery Association, 2022’nin 4. çeyreğinde Kuzey Amerika’daki öğütülmüş kakao miktarının azaldığını açıklarken, bu durumun küresel kakao talebine ilişkin endişeleri artırdığı belirtiliyor.

Değişen hava koşulları şeker fiyatlarını etkilerken, Hindistan’da şeker üretiminin azalacağı endişesi de şeker fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Brezilya hükümetinin biyoyakıtları vergilendirme şeklini değiştirme baskısı da şeker üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Kahve fiyatları, geçtiğimiz hafta kahve üretiminin azalacağı tahminleriyle ralli yaptı. Endonezya Kahve İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği, şiddetli yağışların kahve tarlalarına zarar vermesi nedeniyle 2023 yılında kahve üretiminin düşebileceğini belirtti. Kolombiya Ulusal Kahve Üreticileri Federasyonu, 2023’ün ilk yarısında kahve üretiminin düşeceğini tahmin ederken, ABD Tarım Bakanlığı ve Rabobank da kahve üretimi iddialarını azalttı. Brezilya realinin dolar karşısında değer kazanması da kahve için değerli bir destekleyici unsur oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu