Teknoloji

Euro NCAP açıkladı: 2023’te test edilen 18 araçtan 14’ü 5 yıldız aldı

Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenlik ve performans değerlendirmeleri için 1977 yılında kurulan bağımsız bir kuruluş olan Euro NCAP, yaptığı testler sonucunda otomobilleri derecelendiriyor.

Euro NCAP, aktif ve pasif araç güvenliği test protokolünü güncelledi. Artık otomobillerin Euro NCAP’ten beş yıldız alabilmesi için bazı yeni kriterleri karşılaması gerekecek.

Suya daldırıldığında bile kapılar açılmalıdır

Öncelikle bir otomobilin elektrikli cam ve kapılarının, suya batma gibi durumlarda en azından araç içindeki kişilerin kaçabilmesine yetecek kadar uzun süre çalışabilmesi gerekecektir.

Beş yıldız için gereken diğer bir özellik de yolcu algılama sistemidir. Bu sistem, araçta çocuk olup olmadığını kamera veya sensörlerle tespit ederek sürücüye veya acil servise bilgi vermekle görevlidir.

Euro NCAP’in getirdiği bir diğer yeni kural ise Otonom Acil Durum Frenleme Sistemi (AEB) ile ilgili. Bir otomobilin beş yıldızla derecelendirilebilmesi için AEB’nin artık yolda veya hareket halindeyken motosikletlileri tespit etmesi ve tepki vermesi gerekiyor.

18 araçtan 14’ü tam not aldı

Euro NCAP, yayınladığı raporla 2023 yılında gerçekleştirilen testleri değerlendirdi. 18 araç testi gerçekleştiren NCAP, araçların yüzde 82’sinin 5 yıldız (en yüksek puan), diğer araçların ise 4 yıldız aldığını belirtti.

NCAP, 2023 yılında ilk kez kamyon ve ağır araçları teste dahil ederek önemli bir değişiklik yaşadı.

17’si yeni olmak üzere 18 araçtan 14’ü en yüksek puan olan 5 yıldızla yurda dönmeyi başardı. Geriye kalan 4 araç (yüzde 18) 4 yıldız seviyesinde kaldı.

haberdamal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu