Ekonomi

Keytruda satışları artırırken Merck 4. çeyrek tahminlerini aştı

Merck & Co, büyük ölçüde kanser immünoterapi ilacı Keytruda’nın satışlarındaki önemli artışa bağlı olarak dördüncü çeyrekte Wall Street’in beklentilerini aşarak güçlü bir performans sergiledi. Reçeteli ilaç artık dünya çapında en çok satan ilaç haline geldi.

Keytruda’nın satışları analistlerin 6,5 milyar dolarlık varsayımlarını aşarak %21 artışla 6,6 milyar dolara yükseldi. Satışlardaki artış, ilacın erken evre kanserlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına bağlandı. Tüm yıl boyunca Keytruda, AbbVie’nin önde gelen artrit ilacı Humira’nın en yüksek satışını geride bırakarak 25 milyar dolarlık kayda değer bir satış elde etti.

Merck, üç kanser ilacını ortaklaşa geliştirme hakları için Daiichi Sankyo’ya yapılan 5,5 milyar dolarlık ödeme nedeniyle hisse başına 1,69 dolarlık önemli bir düşüşe rağmen, hisse başına 3 sentlik düzeltilmiş kâr bildirdi. Analistler şirketin hisse başına 11 sent zarar açıklamasını bekliyordu.

Şirketin bu çeyrekteki geliri de geçen yılın aynı dönemindeki 13,8 milyar dolardan 14,6 milyar dolara yükselerek 14,5 milyar dolarlık satış beklentisini aştı.

Olumlu faiz raporuna yanıt olarak Merck hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %1,4 arttı.

Merck ayrıca hem insan hem de hayvan sağlığı ürünlerine yönelik üretim operasyonlarını optimize etmeyi amaçlayan bir yeniden yapılanma programının başlatıldığını da duyurdu. Programın 2031 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor ve kümülatif vergi öncesi maliyetin yaklaşık 4 milyar dolar olması bekleniyor. Bu yine dördüncü çeyreğin GAAP sonuçlarında kaydedilen yeniden yapılandırmayla ilgili 190 milyon dolarlık bir masraftı.

Geleceğe bakıldığında Merck, 2024 satışlarının 62,7 milyar ila 64,2 milyar dolar aralığında olacağını ve bunun da yıllık bazda %6,8’e varan potansiyel büyümeyi işaret ettiğini varsayıyor. Bu iddia, analistlerin ortalama 63,5 milyar dolarlık beklentileriyle uyumlu.

New Jersey merkezli ilaç devi, yıllık faiz için hisse başına 8,44 ila 8,59 dolar arasında bir rakam belirledi; bu rakam, analistlerin hisse başına 8,42 dolar olan konsensüsünün biraz üzerinde.

Şirketin mali tabloları, Daiichi sürecinden kaynaklanan maliyetlerin yanı sıra çeşitli mutabakatlar ve yeniden yapılandırma masrafları da dahil edildiğinde, çeyrekte hisse başına 48 sentlik net zararı yansıtıyor.

InvestingPro İçgörüleri

Merck & Co’nun etkileyici Keytruda satış büyümesi ve 2024’e yönelik iyimser görünümü dikkate değer; ancak InvestingPro verileri aracılığıyla şirketin finansal sağlığına ve piyasa performansına daha derinlemesine bakmak, yatırımcılara daha incelikli bir bakış açısı sağlıyor. 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla son on iki ay itibarıyla 306,06 milyar dolarlık değerli piyasa değeri ve 49,74’lük yüksek fiyat/kazanç (F/K) oranıyla hisse senedi, piyasadaki premium değerlemeyi yansıtıyor. Yüksek değerlemeye rağmen Merck’in temettü getirisi %2,55’tir ve üst üste 13 yıl boyunca temettü artırma rekoru, şirketin hissedarlara değer döndürme konusundaki kararlılığını göstermektedir.

InvestingPro İpuçları, Merck’in İlaç bölümünde değerli bir oyuncu olmasına rağmen analistlerin yakın zamanda önümüzdeki döneme ilişkin fayda beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini ve bunun endişe kaynağı olabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, hisse senedi 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor ve Göreceli Güç Endeksi’ne (RSI) göre aşırı alım bölgesinde olduğu düşünülüyor, bu da yakın vadede ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.

Merck’e yatırım yapmayı düşünenler için, şirketin orta düzeyde bir borçla çalıştığını ve 54 yıl üst üste temettü ödemelerini etkileyici bir biçimde sürdürdüğünü belirtmekte fayda var. Şirketin nakit akışları faiz ödemelerini yeterince karşılayabiliyor ve finansal istikrarın bir ölçüsünü sağlayabiliyor.

Merck’in kazanç çarpanı ve fiyat oynaklığı hakkında bilgiler de dahil olmak üzere ek ipuçlarının kapsamlı bir listesi için InvestingPro+’a abone olmayı düşünebilirsiniz. Şu anda %50’ye varan indirim sunan özel bir Yılbaşı indirimi var. “SFY24Kupon kodunu kullanarak 2 yıllık abonelikte ek %10 indirim ” “SFY241“Kupon kodunu kullanarak 1 yıllık abonelikte %10 ek indirim alabilirsiniz. InvestingPro ile daha bilinçli yatırım kararları vermenize yardımcı olabilecek toplam 17 InvestingPro İpucuna erişebilirsiniz.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu