Haber

Alper Gezeravcı Türkiye’nin En Hızlı İnsanı Oldu

Alper Gezeravcı bugün gece UUİ’ye doğru yola çıkarak Türkiye’nin en hızlı insanı oldu. Bu görevin sadece bilimsel deneylerle dolu olmadığını, aynı zamanda astronotlar için birçok zorluğu da içerdiğini bilmek de önemli. Uzaya gitmek, fiziksel sağlık, zihinsel dayanıklılık ve daha birçok açıdan yoğun bir deneyim sunuyor. Peki Alper Gezeravcı’yı neler bekliyor?

Alper Gezeravcı Türkiye’nin en hızlı insanı oldu!

Alper Gezeravcı, Türkiye’nin en hızlı insanı unvanını kazanarak, SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Axiom Space’in Ax-3 misyonuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) unutulmaz bir yolculuğa çıktı. Uzay yolculuğu astronotların vücutlarında çeşitli fiziksel değişikliklere neden olabilir.

Uzun süreli ağırlıksızlık, kemik yoğunluğunda ve kas kütlesinde azalmaya neden olabilir. Uzayda geçirilen süre arttıkça bu durum daha da belirginleşiyor. Astronotların da bu fiziksel değişikliklere karşı önlem alabilmeleri için düzenli eğitim programlarına uymaları gerekiyor. Ancak Alper Gezeravcı’nın 14 gün boyunca ISS’de kalması bekleniyor. Dolayısıyla bu konuda önemli bir sorun yaşamayacaksınız.

https://shiftdelete.net/ilk-turk-astronaut-alper-gezeravci-uzay

Ayrıca uzayda izole bir ortamda yaşamak ve çalışmak astronotlar için bazı psikolojik zorlukları da beraberinde getiriyor. ISS’deki astronotlar, uzun görevleri sırasında dünyayla sınırlı bir iletişim sürdürüyorlar. Bu durum bir tür sosyal izolasyon olarak algılanabilir. Bu nedenle astronotlar psikolojik dayanıklılıklarını ve ekip içi iletişim becerilerini geliştirmek için özel eğitim alırlar.

Uzayda Dünya atmosferi gibi koruyucu bir tabaka bulunmadığından astronotlar yüksek düzeyde radyasyona maruz kalabilmektedir. Bu durum uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak ISS’deki astronotlar radyasyonun etkilerini azaltmak için özel koruyucu ekipmanlar kullanıyorlar. Ancak dünyadaki kadar rahat bir ortama sahip olamayacaklar.

Ayrıca uzayda önceden düşünülmesine rağmen yapılan herhangi bir hatanın ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle Gezeravcı’nın ISS’deki görevleri yüksek hassasiyet ve dikkat gerektiriyor. Fırlatma sonrasında sıfır yer çekimi ortamının tadını çıkardığını görsek de önümüzdeki iki hafta boyunca her aşamada maksimum dikkat ve özen göstermesi, hassas bilimsel deneylere odaklanması gerekecek.

Peki neden Türkiye’nin en hızlı insanı dedik? Türk Hava Kuvvetleri tarafından eğitilen ve özellikle F-16 pilotu olarak başarılı bir kariyere sahip olan Albay Alper Gezeravcı, bugüne kadar F-16 ile yaklaşık 2100 km/saat maksimum hıza ulaştı.

Ancak ISS Dünya’nın etrafında yaklaşık 28.000 km/saat hızla dönüyor. Aslında tam türü yalnızca 90 dakikada gerçekleştirebilir. Böylece 14 gününü UUİ’de geçirecek olan Alper Gezeravcı, Türkiye’nin en hızlı insanı olarak 9 milyon 400 bin km’den fazla yol kat edecek. Bu süreçte dünyanın etrafında 224 kez dönecektir. Bunu kabaca şu şekilde ifade edebiliriz; İstanbul’dan Ankara’ya 18 bin uçuşa eşdeğer mesafe kat edilecek.

acigol-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu